General Knowledge (in Hindi) Indian Polity

Indian Polity and Constitution Important Questions in Hindi & English

  1. प्रश्न : संविधान सभा की पहली बैठक कहाँ हुई थी ?
    Question : Where was the first meeting of the Constituent Assembly held?
    उत्तर : नई दिल्ली
    Answer : new Delhi
  2. प्रश्न : भारत का राष्ट्रपति बनने के लिए न्यूनतम आयु क्या होनी चाहिये ?
    Question : What should be the minimum age to become the President of India?
    उत्तर : 35
    Answer : 35
  3. प्रश्न : संविधान सभा का गठन कब किया गया था ?
    Question : When was the Constituent Assembly formed?
    उत्तर : जुलाई 1946
    Answer : July 1946
  4. प्रश्न : संविधान सभा की अंतिम बैठक कब हुई थी ?
    Question : When was the last meeting of the Constituent Assembly held?
    उत्तर : 24 जनवरी 1950
    Answer : 24 January 1950
  5. प्रश्न : संविधान की प्रस्तावना में समाजवादी, पंथनिरपेक्ष, अखंडता शब्द कब जोड़ा गया ?
    Question : When was the term Socialist, Secular, Integrity added to the Preamble of the Constitution?
    उत्तर : 42 वें संशोधन में,1976
    Answer : 42nd Amendment, 1976
  6. प्रश्न : किस संविधान संशोधन में मतदान की आयु सीमा 21 से घटाकर 18 वर्ष की गयी थी ?
    Question : In which constitution amendment the voting age limit was reduced from 21 to 18 years?
    उत्तर : 61 वें संविधान संशोधन
    Answer : 61st Constitutional Amendment
  7. प्रश्न : मौलिक अधिकार किस देश के संविधान से लिया गया है ?
    Question : The fundamental right is derived from the constitution of which country?
    उत्तर : अमेरिका
    Answer : America
  8. प्रश्न : संविधान संशोधन की प्रक्रिया किस देश के संविधान से लिया गया है ?
    Question : The Constitution Amendment process is derived from the constitution of which country?
    उत्तर : दक्षिण अफ्रीका
    Answer : South Africa
  9. प्रश्न : 8 वीं अनुसूची में कितनी भारतीय भाषाओं का उल्लेख किया गया है ?
    Question : How many Indian languages are mentioned in the 8th schedule?
    उत्तर : 22
    Answer : 22
  10. प्रश्न : पंचायती राज के कार्यों से संबंधित प्रावधानों का उल्लेख किस अनुसूची में है ?
    Question : In which schedule are the provisions related to the functions of Panchayati Raj mentioned?
    Answer : 11वी अनुसूची
  11. प्रश्न : स्वतंत्र भारत में भाषा के आधार पर गठित होने वाला पहला राज्य कौन सा है ?
    Question : Which is the first state to be formed on the basis of language in independent India?
    उत्तर : आंध्र प्रदेश
    Answer : Andhra Pradesh
  12. प्रश्न : सिक्किम भारत का 22 वां राज्य कब बना ?
    Question : When did Sikkim become the 22nd state of India?
    उत्तर : 26 अप्रैल 1975
    Answer : 26 April 1975
  13. प्रश्न : तेलंगाना भारत का 29 वां राज्य कब बना ?
    Question : When did Telangana become the 29th state of India?
    उत्तर : 2 जून 2014
    Answer : 2 June 2014
  14. प्रश्न : भारतीय संविधान में मूल रूप से कितने मौलिक अधिकार थे ?
    Question : How many fundamental rights were originally in the Indian constitution?
    उत्तर : 7
    Answer : 7
  15. प्रश्न : संपत्ति के अधिकार को किस संविधान संशोधन से मौलिक अधिकार से हटा दिया गया ?
    Question : Which constitutional amendment removed the right to property from the fundamental right?
    उत्तर : 44 वें संविधान संशोधन, 1979
    Answer : 44th constitution amendment, 1979
  16. प्रश्न : प्रेस की स्वतंत्रता का वर्णन किस अनुच्छेद में है?
    Question : Which article describes the freedom of the press?
    उत्तर : अनुच्छेद 19(a)
    Answer : Article 19 (a)
  17. प्रश्न : मौलिक कर्तव्यों को संविधान में कब जोड़ा गया ?
    Question : When were the fundamental duties added to the constitution?
    उत्तर : 42वें संशोधन, 1976
    Answer : 42nd Amendment, 1976
  18. प्रश्न : मूल रूप से मौलिक कर्तव्यों की संख्या कितनी थी ?
    Question : What was the number of fundamental duties originally?
    उत्तर : 10
    Answer : 10
  19. प्रश्न : वर्तमान में मौलिक कर्तव्यों की संख्या कितनी है ?
    Question : What is the number of fundamental duties at present?
    उत्तर : 11
    Answer : 11
  20. प्रश्न : संविधान के प्रारूप पर कितने दिन बहस हुई ?
    Question : How many days debate on the draft constitution.
    उत्तर : 114 दिन
    Answer : 114 days
  21. प्रश्न : संविधान सभा के कुल कितने अधिवेशन हुए ?
    Question : How many sessions were held in the Constituent Assembly.
    उत्तर : 12
    Answer : 12
  22. प्रश्न : संविधान सभा को भारतीय संसद में कब परिवर्तित किया गया था ?
    Question : When the Constituent Assembly was changed into the Indian Parliament.
    उत्तर : 24 जनवरी 1950 को
    Answer : On 24 January 1950
  23. प्रश्न : भारत कब गणतंत्र बना ?
    Question : When did India become a republic.
    उत्तर : 26 जनवरी 1950 को
    Answer : On 26 January 1950
  24. प्रश्न : 26 जनवरी 1950 को संविधान को लागू करने के लिए क्या कारण थे ?
    Question : What was the reason for applying the Constitution on January 26, 1950.
    उत्तर : 26 जनवरी 1930 को भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस द्वारा प्रथम स्वाधीनता दिवस मनाया गया था ।
    Answer : First Independence Day was celebrated by the Indian National Congress on January 26, 1930.
  25. प्रश्न : संविधान सभा द्वारा भारतीय राष्ट्रीय ध्वज को मान्यता कब दी गई।
    Question : When the Indian National Flag was recognized by the Constituent Assembly.
    उत्तर : 22 जुलाई 1947 को
    Answer : On July 22, 1947
  26. प्रश्न : राष्ट्रपति को अधिकारिक रूप में कब मान्यता मिली
    Question : How the President was officially recognized.
    उत्तर : 26 जनवरी 1950 को
    Answer : On 26 January 1950
  27. प्रश्न : भारत के राष्ट्रीय गान को अधिकारिक मान्यता किस दिन प्राप्त हुई ।
    Question : On which day was the official recognition of the National Anthem of India.
    उत्तर : 24 जनवरी 1950 को
    Answer : On 24 January 1950
  28. प्रश्न : भारत का राष्ट्रपति अपना इस्तीफा किसे सौंपता है ?
    Question : To whom does the President of India submit his resignation?
    उत्तर : उप राष्ट्रपति
    Answer : Vice President
  29. प्रश्न : भारत के पहले उपराष्ट्रपति कौन थे ?
    Question : Who was the first Vice President of India?
    उत्तर : डॉ. सर्वपल्ली राधाकृष्णन
    Answer : Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
  30. प्रश्न : भारत की संविधान सभा गठित करने का आधार क्या है ?
    Question : What is the basis of constitution of Constituent Assembly of India?
    उत्तर : कैबिनेट मिशन प्लान, 1946
    Answer : Cabinet Mission Plan, 1946
  31. प्रश्न : भारत का संविधान पूर्ण रूप से कब तैयार हुआ था ?
    Question : When was the Constitution of India fully prepared?
    उत्तर : 26 नवंबर 1949
    Answer : 26 November 1949
  32. प्रश्न : वर्तमान में भारतीय संविधान में कुल कितनी अनुसूचियां हैं ?
    Question : Currently, how many schedules are there in the Indian Constitution?
    उत्तर : 12
    Answer : 12
  33. प्रश्न : संसदीय प्रणाली किस देश से लिया गया है ?
    Question : Parliamentary system is derived from which country?
    उत्तर : ब्रिटेन
    Answer : Britain
  34. प्रश्न : संविधान के किस अनुच्छेद में धन विधेयक की परिभाषा दी गयी है ?
    Question : In which article of the constitution is the definition of money bill given?
    उत्तर : अनुच्छेद 110
    Answer : Article 110
  35. प्रश्न : भारतीय संविधान में नीति निर्देशक सिद्धांत कहाँ से लिया गया है ?
    Question : Where is the Directive Principle of Policy in the Indian Constitution derived from?
    उत्तर : आयरलैंड
    Answer : Ireland
  36. प्रश्न : भारत में स्वतंत्रता के बाद प्रथम बार आम चुनाव कब संपन्न कराये गए ?
    Question : When were the first general elections held after independence in India?
    उत्तर : 1952
    Answer : 1952
  37. प्रश्न : भारतीय संविधान में किस संसोधन द्वारा पंचायती राज व्यवस्था को संवैधानिक दर्जा दिया गया ?
    Question : By which amendment in the Indian constitution was the constitutional status given to the Panchayati Raj system?
    उत्तर : 73 वें
    Answer : 73rd
  38. प्रश्न : संविधान के किस अनुच्छेद में संविधान संशोधन की प्रक्रिया का उल्लेख है ?
    Question : Which article of the Constitution mentions the process of amending the Constitution?
    उत्तर : अनुच्छेद 368
    Answer :
    Article 368

Leave a Comment

error: Content is protected !!